Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber

Verdens største kalkgruber findes i Mønsted lige vest for Viborg. Og det er en oplevelse i verdensklasse for både småbørnsfamilien og dem der ønsker at udforske minegangene udstyret med pandelampe og solidt fodtøj.

 

En underjordisk ekspedition

Når du går ned i Mønsted Kalkgruber går du ned i en labyrint af 60 km minegange. Kun en lille del af minegangene er oplyst. Det er her de fleste besøgende færdes.

Der er tre vandreruter under jorden.

Grøn rute er den korte rute, som både er kørestolsvenlig og perfekt til en tur med barnevognen eller klapvognen. Oplevelser bliver man ikke snydt for med en fin rundtur et stykke ind i kalkgruberne.

Gul rute er ikke en rundtur, men en tur ind i de lidt mindre gange. Ruten er let tilgængelig og kan anbefales til børnefamilien også med lidt yngre børn.

Har du mod på lidt flere strabadser, så kan der fortsættes længere ind i kalkminerne ad rød rute. Her kommer du til at kravle lidt og bukke dig.

Har du mod på endnu mere eventyr, så medbring pandelampen og lommelygten og gå selv på oplevelse i de uoplyste gange, som der er rigtig mange af. Sørg for at være minimum to personer sammen og sørg for I har minimum to lyskilder. Pandelampe kan på det varmeste anbefales og så en lille ekstra lygte i rygsækken. Slidstærkt tøj og vandresko/støvler anbefales. Det kan også være en god ide at medbringe en flaske vand og nogle myslibarer eller lignende.

Der er året rundt 8 grader i gruberne, så husk langærmet tøj og jakke, også på de varme dage.

Bemærk at gruberne er lukket i vinterperioden, hvor flagermusene overvintrer i dem.

 

En ideel lokalitet for udvinding af kalk

Området med Mønstød var et slaraffenland for kalkbryddere, da en underjordisk salthorst har skubbet kalklag næsten helt op til overfladen. Tilbage i 1100-tallet og 1200-tallet blev kirker bygget af kalksten fra området. Sidenhen blev mange andre bygninger skabt af materialer fra kalkgruberne. Frem til 1872 var kalkgruberne ejet og drevet af lokale bønder. I 1873 blev brydningen og brændingen af kalk industrialiseret og effektiviseret.

 

Museum og legeplads

Nede i kalkgruberne vises der løbende en film om grubernes historie. Denne film vises med grubevæggene som lærred.

Oppe over jorden er der også masser at opleve. Du kan gå en tur ind i kalkværket og se det tidligere kalkbrænderi. Der er også flere udstillinger blandt andet om kalkminens beboere om vinteren; flagermusene. Der er naturligvis også udstillinger om kalkminernes historie samt om de mennesker der arbejdede i kalkminerne.

Der er en legeplads i flagermustema. Denne legeplads henvender sig mest til de større børn, da det kræver lidt klatreevner.

I caféen kridthuset kan du nyde en frokost, et stykke kage eller køle dig ned med en is.

 

Vandring i grubeland

Naturen omkring kalkgruberne er fredet. Der er flere vandrestier ved kalkminerne, hvor du blandt andet kan komme op at gå ovenpå gruberne. I området er en helt særlig flora med bregner og orkideer, der har gode vækstmuligheder i den kalkholdige jord. Er du frisk på lidt mere vandring, så er de 3 km gennem skov mellem Mønsted Kalkgruber og Daugbjerg Kalkgruber en interessant tur. Her kan du finde gamle minegange fra kalkbrydertiden samt hulveje der blev benyttet til transport af brændt kalk. En mulighed er også Kalk Kaminoen, der med sine 30 km er en vandretur mellem Stoholm og Skelhøje.

.

0-6 ÅR6-12 ÅR 13-19 ÅR Unge VoksenVoksen
100-200 Kr

Kalkværksvej 8, Viborg, Danmark