Kalø Slotsruin

Kalø Slotsruin

Kalø Slotsruin

Kalø Slotsruin

En af Danmarks mest unikke vandreture er turen ud til Kalø Slotsruin. Ruten er på 1,5 km hver vej og på dele af vejen går du langs en brostensbelagt sti tilbage fra Middelalderen. Kalø Slotsruin er betagende og udsigten fra Kalø-halvøen hele turen værd. Der er parkeringsplads hvor ruten starter.

 

Historien bag slotsruinen

Kalø Slot blev opført i 1313 af Kong Erik Menved. Borgen blev opført efter et større jysk bondeoprør var blevet nedkæmpet. Borgen var den første af sin slags i Danmark og var dermed dengang en moderne borg med et flankeringstårn og en sidefløj til det store tårn. I alt valgte Erik Menved at opføre fire borge i Jylland efter bondeoprøret.

Kalø-halvøen var dengang en ø. Der blev derfor anlagt en dæmning ind til fastlandet. Det er den dæmning man vandrer på i dag, når man besøger Kalø Slotsruin.

Kalø Slot var blandt de lokale et forhadt sted. Disse “tvangsborge” blev bygget for at tvinge den omkringliggende befolkning til lydighed. Derfor var de heller ikke i reel funktion i mange år. Allerede i 1320 accepterede Christoffer den 2. at disse borge skulle nedrives. Kalø Slot fik dog lov at blive og blev drevet af forskellige lensmænd.

Gustav Vasa sad fanget på Kalø Slot i årerne 1518-1519. Han flygtede derefter og blev sidenhen konge af Sverige.

.

6-12 ÅR 13-19 ÅR Unge VoksenVoksen
Gratis

Molsvej 31, 8410 Rønde, Danmark